Bruk aktive formstøpte ørepropper til jakt

Jaktsesongen 2017 nærmer seg og mange har helt sikkert startet forberedelsene med rifle og kanskje jakthund. Men har du tenkt på hvordan du skal beskytte hørselen din best mulig når du er ute i skogen og jakter?

Tema hørselskader har gradvis blitt mer og mer aktuelt. Det er ingen tvil om at vi utsettes for mer lyd enn tidligere, og det gjør at støyutsatte aktiviteter blir en enda større påkjenning for din hørsel.

Som jeger burde det være i din interesse av å bevare både hørsel og retningshørsel. Svekkes dette, blir det trolig vanskeligere å jakte. Bruk derfor støybeskyttelse når du på jakt, uansett! Ikke bare på skytebanen.

Ved langvarig støy, for eksempel å stå en hel dag ved en maskin skal ikke nivåene overstige 85 dB, Jf. Arbeidsmiljøloven. Kortsiktig støy som boring med en drill etc., må ikke overstige 115 dB og impulsstøy som ved et geværskudd skal maksimalt være 135 dB. Samtidig må man tenkte på hvor ofte denne impulsstøyen forekommer. Hvis du skyter flere hundre skudd i året, er summen at dette store mengder lyd som er skadelig for hørselen din.

Vårt vanlige jaktvåpen generer mellom 150 og 160 dB lydtrykk ved skytterens øre. Hvor høyt smeller det når du skyter? Skytevåpen i klasse 1 gir høyere lydenerginivåer enn andre våpen og nivåene blir høyere med økende kaliber og større ladning. Dette gjør at energinivået generert av skyting med såkalte magnumkalibre overstiger nivåene som genereres av de vanlige klasse 1 kalibrene som 6,5 x 55, 30-06, eller 308W.

Skyttere som jevnlig utsettes for skuddsmell uten å beskytte ørene får som regel et hørselstap som øker med alderen og mulig tinnitus. Som en oppsummering kan det sies at det viktigste er at skytteren bruker en eller annen godkjent beskyttelse i alle situasjoner der skudd avfyres, og ønsket er selvsagt å oppnå en null-visjon hvor ingen skyttere noensinne skyter med ubeskyttede ører.

Det er også viktig å tenke på at andre enn deg selv kan avfyre skudd, uten at du får en forvarsel. Det er derfor viktig å ha muligheten til å bruke hørselvernet under hele jakten, ikke kun når du skal skyte, slik at du unngår uforutsette smell fra andre skyttere/jegere.

Hvis du vil beskytte din egen hørsel best mulig på jakt anbefaler vi å bruke formstøpte aktive ørepropper. Disse fungerer på samme måte som aktive hørselvern, der lyd fra omgivelsene forsterkes og smellet fra riflen elimineres når den først inntreffer. Årsaken til at vi anbefaler IN EAR ørepropper istedenfor øreklokker, er fordi IN EAR ørepropper opprettholder bedre retningshørsel og er mer diskrete. Bruker du f.eks briller, lue eller hatt, kan det være lite hensiktsmessig med store utstikkende øreklokker. Formstøpte aktive ørepropper stikker ikke ut av ørene og vil dermed ikke være i veien for noe av utstyret ditt.

Høvik Hørsel leverer markedets beste ørepropper til jakt. Starkey sine Soundscope iHunt har fått meget god omtale og brukes av mange jegere hvert år. Det er VIKTIG å huske på at disse øreproppene krever avtrykk/formstøping av øregangene, da proppene individuelt tilpasses brukerens øregang. Dette medfører noe produksjonstid (2-3 uker) – HUSK DETTE HVIS DU VIL HA DET FØR JAKTSESONGEN BEGYNNER. Time til avtrykk kan bestilles HER.

Se test av det aktive formstøpte hørselvernet til jakt «Soundscope iHunt» her og her

 

Kilde, content

Professor Dan Bagger-Sjöbäck, Karolinska Institutet, professor i øre, nese og hals sykdommer ved Institutt for klinisk nevrovitenskap.