Bruk aktive formstøpte ørepropper til jakt

Jaktsesongen nærmer seg og mange har sikkert startet forberedelsene med rifla og kanskje jakthunden. Men har du tenkt på hvordan du skal beskytte hørselen din best mulig når du er ute i skogen og jakter?

Tema hørselskader har gradvis blitt mer og mer aktuelt. Det er ingen tvil om at vi utsettes for mer lyd enn tidligere, og det gjør at støyutsatte aktiviteter blir en enda større påkjenning for din hørsel.

Som jeger burde det være i din interesse av å bevare både hørsel og retningshørsel. Svekkes dette, blir det vanskeligere å jakte. Bruk derfor støybeskyttelse når du på jakt, uansett! Ikke bare på skytebanen.

Er impulsstøy skadelig?

Ved langvarig støy, for eksempel å stå en hel dag ved en maskin skal ikke nivåene overstige 85 dB, Jf. Arbeidsmiljøloven. Kortvarig støy som boring med en drill, må ikke overstige 115 dB og impulsstøy som et geværskudd skal maksimalt være 135 dB. Samtidig burde man tenkte på hvor ofte denne impulsstøyen forekommer. Hvis du skyter flere hundre skudd i året, er summen av dette store mengder lyd som er skadelig for hørselen din.

Hvor høyt er lydtrykket når vi skyter?

Vårt vanlige jaktvåpen generer mellom 150 og 160 dB lydtrykk ved skytterens øre. Hvor høyt smeller det når du skyter? Skytevåpen i klasse 1 gir høyere lydenerginivåer enn andre våpen og nivåene blir bare høyere med økende kaliber og større ladning. Dette gjør at energinivået generert av skyting med f.eks magnumkalibre overstiger nivåene som genereres av de vanlige klasse 1 kalibrene som 6,5 x 55, 30-06, eller 308W.

Skyte med ubeskyttede ører?

Skyttere som jevnlig utsettes for skuddsmell uten å beskytte ørene får som regel et hørselstap som øker med alderen og mulig tinnitus. Som en oppsummering kan det sies at det viktigste er at skytteren bruker en eller annen godkjent beskyttelse i alle situasjoner der skudd avfyres, og målet er selvsagt å oppnå en null-visjon hvor ingen skyttere noensinne skyter med ubeskyttede ører.

Det er også viktig å tenke på at andre enn deg selv også kan avfyre skudd, uten at du får en forvarsel. Det er derfor viktig å ha muligheten til å bruke hørselvernet under hele jakten, ikke kun når du skal skyte, slik at du unngår uforutsette smell fra andre skyttere/jegere.

Hvorfor formstøpte aktive ørepropper?

Hvis du vil beskytte din egen hørsel best mulig på jakt anbefaler vi å bruke formstøpte aktive ørepropper. Disse fungerer på samme måte som aktive hørselvern, der lyd fra omgivelsene forsterkes etter hva volumkontroll er innstilt på, samtidig som skuddsmell dempes (lyd over 98 dB). Årsaken til at vi anbefaler IN EAR ørepropper istedenfor øreklokker, er fordi IN EAR ørepropper opprettholder bedre retningshørsel og er mer diskrete. Bruker du f.eks briller, lue eller hatt, kan det være lite hensiktsmessig med store utstikkende øreklokker. Formstøpte aktive ørepropper stikker ikke ut av ørene og vil dermed ikke være i veien for noe av utstyret ditt.

Høvik Hørsel leverer markedets beste ørepropper til jakt. Starkey sine Soundscope iHunt har fått meget god omtale og brukes av mange jegere hvert år. Det er VIKTIG å huske på at disse øreproppene krever avtrykk/formstøping av øregangene, fordi proppene individuelt tilpasses brukerens øreganger. Dette medfører noe produksjonstid (2-3 uker) – HUSK DETTE HVIS DU VIL HA DET FØR JAKTSESONGEN BEGYNNER. Time til avtrykk kan bestilles HER.

Se test av det aktive formstøpte hørselvernet til jakt «Soundscope iHunt» her og her

 

Kilde: Professor Dan Bagger-Sjöbäck, Karolinska Institutet, professor i øre, nese og hals sykdommer ved Institutt for klinisk nevrovitenskap.