Husk gode ørepropper til festival-sommeren

Norge er kjent for sine mange små og store idylliske festivaler. Vi har for eksempel Palmesus i starten av juli, Slottsfjell i midten av juli og Øyafestivalen i begynnelsen av august. For mange kommer festivalsesongen brått på og det er derfor lett å glemme de viktigste forberedelsene.

Ikke la sommerens beste minne bli en evigvarende pipelyd..

Svært mange sliter med piping i ørene, også kalt Tinnitus. Ofte skyldes dette manglende bruk av ordentlige ørepropper på støyfylte arenaer som konsert eller festival. Det skal ikke mye til før hørselen din er skadet eller at du har pådratt deg en permanent øresus. Det er individuelt hvor mye lyd en person tåler og forskning tyder på at dette er genetisk bestemt. Det vil si at hvis du har foreldre/besteforeldre med nedsatt hørsel, vil det være en sannsynlighet for at også du kan få dette som et resultat av høy lyd.

Gratis ørepropper? Musikken skal dempes, ikke ødelegges..

På mange festivaler deles det ut gratis engangsørepropper. Dette er selvfølgelig bedre enn ingenting, men ikke bedre enn så mye annet. Engangsørepropper har dårlig passform i ørene, noe som øker sjansen for at proppene lekker lyd. Hvis øreproppene du bruker ikke er helt tette, mister de sin funksjon og faren for hørselskade er fortsatt tilstede. Hvis man først er så heldig å få engangsproppene riktig i ørene, vil du fort merke at lyden blir veldig “ullen” og falsk, samtidig som det er vanskelig å oppfatte tale fra andre mennesker og detaljer i musikken. Bruker du flere tusen kroner på å se favorittartisten din spille, er det leit hvis man ikke hører musikken ordentlig.

Å investere i gode ørepropper er verdt hvert eneste øre..

Gode ørepropper kjennetegnes ved at terskelen for å ta UT proppene er så HØY som mulig. Hvis øreproppene du bruker sitter dårlig, er ukomfortable, gir dårlig lyd og mangel på taleoppfattelse, er det svært fristene å ta proppene ut av ørene. Etter noen halvlitere i sola, er det lett å glemme og ta proppene inn i ørene igjen..

Å bruke ørepropper skal ikke være en byrde for hverken deg eller de du omgåes med. Gode ørepropper til demping av musikk på konserter skal ha GOD passform og RIKTIG demping. Hvis hørselvernene dine har dette, vil det ikke være nødvendig å ta proppene ut av ørene for å høre musikken eller andre snakke til deg.

Formstøpte eller universale ørepropper?

Som nevnt, er god passform viktig for å forebygge lydlekkasje. Det finnes flere type universale ørepropper med god passform. Disse er ofte utført i silikon, med en litt “spiss” juletre-utforming. Gode universale ørepropper har også et støyfilter som demper lydbildet jevnt, samt opprettholder din taleoppfattelse.

Med formstøpte ørepropper kan du være 100 % trygg på at passformen er riktig til en hver tid. Den gode passformen gir også svært presis demping av musikken. Utskiftsbare filtre gir deg også mulighet til å velge hvor mye øreproppene skal dempe. Her kan man tilpasse dempingen etter hva man ønsker å bruke de formstøpte øreproppene til.

Det koster litt og man må også forvente noen ukers produksjonstid med formstøpte ørepropper. Dette er fordi hver enkel øreplugg produseres nøyaktig etter hvordan øregangen din er utformet. Øreproppene lages ut ifra en avstøpning som blir gjort av en Audiograf eller Øre-Nese-Hals Lege.

Høvik Hørsels Festivaltips

  1. Bruk ordentlige ørepropper med GOD passform og RIKTIG demping
  2. Bruk hele festivalområdet og la ørene få pause fra konsertene
  3. Vær bevisst på at alkohol og andre rusmidler kan øke risikoen for hørselskade

Husk at det kun er mulig å FOREBYGGE, ikke REPARERE en hørselskade/øresus.

Anbefalte ørepropper til festival