Din handlekurv
A 40-year-old man in a medical mask is in the park with his hands on his head due to a headache. Protection against coronavirus COVID-19 SARS-CoV-2 infection

Munnbind – et hinder for hørselshemmede

Munnbind har blitt en normal del av hverdagen til folk. Den er der for å beskytte oss, men er også et stort hinder for de som har hørselstap. Avhengig av hva slags type munnbind som blir brukt, kan opptil halvparten av stemmens nivå bli redusert. Bunnbindet demper de høyfrekvente lydene hvor mye av den viktigste informasjonen i språket ligger. I tillegg mister man viktig informasjon fra ansiktet som mimikk og avlesning fra leppene. Vi har derfor utarbeidet 6 gode tips for hvordan du enklere kan kommunisere til hørselshemmede med munnbind.

6 tips for enklere kommunikasjon med munnbind

1. Fjern bakgrunnsstøy. Et hørselstap gjør det vanskeligere å skille støy og tale. Desto bedre forholdene er for et rent signal, desto enklere er det å kommunisere.

2. Omformuler setningen eller spørsmålet hvis du ikke blir forstått.

3. Snakk ansikt til ansikt. Ikke vend hodet eller kroppen fra den du kommuniserer med.

4. Støtt deg på andre måter for kommunikasjon, som gestikulering, blyant og papir eller Siri (iPhone/iPad)

5. Vær klar og tydelig. Hev stemmen til et godt nivå, snakk langsomt og tydelig. Det hjelper ikke å skrike til en med hørselstap da dette kan føre til forvrenging av talesignalet.

6. Brukeren av høreapparat kan få lagt inn eget program for munnbind. Dette programmet gjør det enklere å høre andre snakke med munnbind. Ta kontakt med audiograf/klinikk for å finne ut om det er mulig å installere et slikt program.

7 Eventuelt: Bruk gjennomsiktige munnbind. Undertegnende har selv prøvd ut dette, men opplevde problemer med dugg.

 

Håvard Hammer

Audiograf ved Høvik Hørsel
haavard@hovikhorsel.no

Bestill time

Våre spesialister står klare til å hjelpe deg.
Ring oss på 67 53 20 51 eller benytt vår online timebestilling


Ta kontakt

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.