Din handlekurv
Tilpassing og vedlikehold av høreapparat

Slik vedlikeholder du høreapparatene dine

Ønsker du mer kunnskap om bruk og vedlikehold av høreapparatene dine? Dette er en liten oversikt over forebyggende og akutte tiltak du selv kan gjøre for at ditt høreapparat skal forsterke tilstrekkelig og vare lengst mulig.

Forebyggende tiltak for vedlikehold av høreapparater

Vi anbefaler regelmessig rengjøring av høreapparatet

Formstøpt propp/dome. Tørk dette med papir/liten klut når du tar av høreapparatet om kvelden

Børst forsiktig med en liten kost på mikrofonen.

Se til at det ikke har samlet seg støv/voks i batteriluken

Se til at filteret ikke er tett av voks. Bytt dette ved behov. Mer om dette under «mangel på forsterkning».

Unngå fuktighet

Høreapparatet består av elektronikk som ikke tåler fuktighet. For å unngå at evt. vann/damp skal skade elektronikken, anbefaler vi at du bruker en tørkeboks når høreapparatet ikke er i bruk. En tørkeboks forebygger fuktskader på elektronikken.

Det er to alternativer til tørkeboks:

Tørketablett.

Elektronisk tørkeboks. Denne er også er antibakteriell.

Kommer høreapparatet i direkte kontakt med vann og lyden blir borte/skurrete, kan det legges i en tørkeboks så fort som mulig og la det ligge over natten. Hvis dette ikke hjelper – kontakt klinikken og vi kan reparere dette for deg.

Akutte tiltak hvis du opplever

Mangel på forsterkning/fravær av lyd i høreapparatet?

Har du nytt batteri? Opplever du at selv ved nytt batteri, at høreapparatet ikke forsterker lyd? Prøv å bytte filter. Filteret er plassert bak domen for å forhindre at voks samler seg i elektronikken. Dette bør byttes ca. en gang i mnd (etter behov) for at høreapparatet skal kunne sende lyd inn i øregangen. For å forsikre deg om at det er lyd i høreapparatet, legg det i håndflaten og klem forsiktig rundt. Om det piper er dette et tegn på at det er lyd i høreapparatet.

Skurrete/uklar lyd:

Har du lyd i høreapparatet, men den skurrer/er ikke sterk nok? Børst med en liten kost på mikrofonen og se om det er skader/brudd på ledningen. Ved fukt og brudd på ledningen kan lyden bli dårlig/borte. Er dette tilfelle, kan vi reparere dette for deg på klinikken.

Piping/feedback når høreapparatet er plassert i øret:

Forsikre deg om at domen/proppen er plassert riktig. Om du har dome skal denne plasseres langt nok inn i øregangen at ledningen ligger inntil øret hele veien opp til høreapparatet som er plassert bak øret. Om det er vanskelig å få til dette kan det være lurt å løfte litt på øret når du dytter inn domen (bilde) Om du har formstøpt propp anbefales det også å løfte litt på øret for å plassere proppen, men også vri litt på proppen når du dytter den inn. Dette kan du få hjelp til på klinikken.

Har du voks i øregangen? Kontakt klinikken for time for å sjekke dette. Om det er voks kan du dryppe med olje/dråper som selges reseptfritt på apotek.

Vi anbefaler kontrolltime en gang i halvåret. Dette er for å unngå at apparat blir liggende ubrukt og for å gjøre evt. justeringer for at det skal fungere optimalt.

Kontakt klinikken og still spørsmål! Det har både du og vi god nytte av.

Batteritips!

For å optimalisere batteriets kapasitet tar du av teipen og legger batteriet med teipsiden opp i noen minutter før du plasserer det i batteriluken.

Et siste tips! Er du usikker på om batteriet du bruker er nytt? Hold det ti cm over en flate og slipp det. Om det spretter er det tomt for strøm. Om detter rett ned er det nytt. Sammenlign et batteri du har brukt en uke med et nytt batteri fra esken.

Bestill time for kontroll av høreapparat

Våre spesialister står klare til å hjelpe deg.
Ring oss på 67 53 20 51 eller benytt vår online booking.

Lurer du på noe?

 
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.