forebygge horselskader orepropper

Audiopedagogens 6 tips til forebygging av hørselskader

Ifølge Hørselshemmendes Landsforbund (HLF) anslås det at ca. 1 million nordmenn sliter med hørselen i nåværende tid. Med dagens hektiske samfunn er vi utsatt for mye støy, enten det gjelder transportmidler (t-bane, tog, trafikk), arbeid (byggeplass, barnehage/skole, sykehus, etc) og familiære omgivelser (tv, radio, samtaler, m.m.).

Å miste hørselen med alderen er et velkjent fenomen. Det mange ikke er klar over er at mange ungdommer, voksne og barn som utsettes for høy musikk og kontinuerlig høyt lydmiljø, også kan risikere å få hørselstap eller utvikle en lydsensitivitet. Lydsensitivitet går ut på at man har en lavere toleranse for visse typer lyder enn normalt. Høyt volum på musikk, enten det gjelder propper/ hodetelefoner, eller i bil, konsert, kino og andre arrangementer, er belastende for hårcellene som vi har i øret. Øresus (tinnitus) som følge av en høy støyeksponering kan også være et utfall.

Gjennom ørene våre hører hjernen vår hva som blir sagt og tolker dette. Dette betyr at for å lære oss språk (barn), fag på skolen, et yrke for arbeidslivet, så er vi ekstremt avhengige av hørselen vår. Derfor er det viktig å beskytte seg mot blant annet støy og høy musikk.

Audiopedagogens 6 tips til forebygging av hørselskader:

  1. Ta jevne pauser når du hører på musikk. Benytt deg gjerne av 60/60 regelen, der man ikke har høyere enn 60% av hodetelefonens volum og ikke mer enn 60 minutter per dag.
  2. Beskytt hørselen din ved å bruke hørselsvern når du skal klippe gress, måke snø, bruke høyspyler etc.
  3. Bruk gjerne spesialtilpassede ørepropper på kinosaler, konserter, teatre, etc.
  4. Dropp q-tips: de dytter ørevoksen lengre inn i øret og fører til tette ører.
  5. Ta en øresjekk hos audiograf. En audiograf kan sjekke hørselen din, rense ørene for ørevoks og eventuelt henvise til spesialist der det er nødvendig.
  6. Hold god avstand fra lydkilden om den er høy: høytalere, maskiner, veiarbeid, etc.

Bestill time

Våre spesialister står klare til å hjelpe deg.
Ring oss på 67 53 20 51 eller benytt vår online timebestilling

Lurer du på noe?

    Dine opplysninger vil kun bli brukt til å besvare deg.