Din handlekurv
aktive formstøpte øreplugger til jakt

Bruk aktive formstøpte øreplugger til jakt

Jaktsesongen nærmer seg og mange har sikkert startet forberedelsene med rifla og kanskje jakthunden. Men har du tenkt på hvordan du skal beskytte hørselen din best mulig når du er ute og jakter? Spesial designet øreplugger til jakt som er tilpasset dine ører som hånd i hanske burde sterkt burde vurderes av enver jeger.

Hvorfor trenger jeg øreplugger til jakt? 

Tema hørselskader har gradvis blitt mer og mer aktuelt. Det er ingen tvil om at vi utsettes for mer lyd enn tidligere, og det gjør at støyutsatte aktiviteter blir en enda større påkjenning for hørselen enn tidligere.

Som jeger burde det være i din interesse av å bevare både hørsel og retningshørsel. Svekkes hørselen, blir det trolig vanskeligere å jakte. Bruk derfor støybeskyttelse når du på jakt, uansett! Ikke bare på skytebanen.

Er impulsstøy skadelig?

Kortvarig støy, som boring med en drill, skal i henhold til Arbeidsmiljøloven ikke overstige 115 dB. Impulsstøy, som f.eks et geværskudd, skal maksimalt være 135 dB. Skadepotensialet ligger med andre ord i hvor høy impulsstøyen er og hvor ofte den forekommer. Skyter du mange skudd i året, vil summen av all denne impulsslyden være belastende for hørselen. En begynnende skade i dette tilfelle starter som oftest med øresus og/eller nedsatt hørsel av høyfrekvent lyd (lyse toner).

Hvor høyt er lydtrykket når vi skyter?

Vanlige jaktvåpen generer mellom 150 og 160 dB lydtrykk ved skytterens øre. Hvor høyt smeller det når du skyter? Skytevåpen i klasse 1 gir høyere lydenerginivåer enn andre våpen og nivåene blir bare høyere med økende kaliber og større ladning. Dette gjør at energinivået generert av skyting med f.eks magnumkalibre overstiger nivåene som genereres av de vanlige klasse 1 kalibrene som 6,5 x 55, 30-06, eller 308W.

Skyte med ubeskyttede ører?

Skyttere som jevnlig utsettes for skuddsmell uten å beskytte ørene får som regel et hørselstap som øker med alderen og mulig tinnitus. Som en oppsummering kan det sies at det viktigste er at skytteren bruker en eller annen godkjent beskyttelse i alle situasjoner der skudd avfyres.

Det er også viktig å tenke på at andre enn deg selv også avfyrer skudd, uten at du får en forvarsel. Det er derfor viktig å ha muligheten til å bruke hørselvernet under hele jakten, ikke kun når du skal skyte, slik at du unngår uforutsette smell fra andre skyttere/jegere.

Hvorfor formstøpte aktive øreplugger?

Hvis du vil beskytte din egen hørsel best mulig på jakt anbefaler vi å bruke formstøpte aktive ørepropper. Disse fungerer på samme måte som aktive hørselvern, der lyd fra omgivelsene forsterkes etter hva volumkontroll er innstilt på, samtidig som skuddsmell dempes (lyd over 98 dB). Årsaken til at vi anbefaler “i-øret” ørepropper istedenfor øreklokker, er fordi slike ørepropper opprettholder bedre retningshørsel og er mer diskrete. Bruker du f.eks briller, lue eller hatt, kan det være lite hensiktsmessig med store utstikkende øreklokker. Formstøpte aktive ørepropper stikker ikke ut av ørene og vil dermed ikke være i veien for noe av utstyret ditt.

Høvik Hørsel leverer 2 av markedets beste ørepropper til jakt. Starkey sine Soundscope iHunt har fått meget god omtale og brukes av mange jegere hvert år. Det samme gjelder for CENS. Det er VIKTIG å huske på at disse øreproppene krever avtrykk/formstøping av øregangene, fordi proppene individuelt tilpasses brukerens øreganger. Dette medfører noe produksjonstid (2-4 uker) – HUSK DETTE HVIS DU VIL HA DET FØR JAKTSESONGEN BEGYNNER. Time til avtrykk kan bestilles HER.

Se test av det aktive formstøpte hørselvernet til jakt “Soundscope iHunt” her og her

Starkey Soundscope eller CENS Proflex?

Elektroniske jaktpropper er et ukjent fenomen for folk flest. For mange er det for godt til å være sant at du både kan høre dyret på mange meter avstand (via lyd forsterkning), samtidig som du beskytter deg mot høye smell. Denne funksjonen fungerer utmerket med både Soundscope og CENS.

Forskjeller man imidlertid burde bemerke seg mellom disse 2 modellene er:

 • Soundscope utføres i hard akryl. CENS utføres i myk silikon. For de fleste er dette smak og behag.
 • Soundscope har all elektronikk bygd inn i selve proppen. CENS har all elektronikk i modulene. Dette gjør at Soundscope ligger enda lavere i øret (stikker ikke ut). CENS vil stikke noe ut av ørene pga. modulen.
 • Begge typene har volumkontroll (til å regulere omgivelseslyd). CENS sin volumkontroll er laget som en vippebryter og kan være enklere å regulere enn Soundscope sin (utformet som et hjul). Dette gjelder spesielt når du bruker hansker.
 • Soundscope har innebygd telespole og kan derfor brukes med jaktradio. Dette betyr at lyd fra radioen overføres trådløst til øreproppene (med riktig programvalg). Krever at man kjøper en teleslynge i tillegg. CENS har også denne muligheten, men kun på DX5-modulen. Denne inkluderer teleslynge.
 • CENS har programminne på DX3 -og DX5-modulen. Dette betyr at hørselvernet ikke nullstiller seg hver gang det skrus på. Soundscope har ikke denne funksjonen.
 • CENS har egen mute-knapp på DX3 -og DX5-modulen. Denne funksjon tilbyr ikke Soundscope.
 • Soundscope kommer med 4 ulike programmer; 1: Normal (lyd-forsterkning), 2: Normal med forsterkning av høyfrekvent lyd (for å kunne høre fuglekvittering e.l bedre), 3: Normal med radiokommunikasjon i proppene (NB: krever teleslynge), 4: KUN teleslynge (NB: krever teleslynge)
 • CENS kommer ulike programmer avhengig av hvilken modul du velger:
 • DX1: 1 program (standard jaktprogram med forsterkning av omgivelseslyd).
 • DX3: 3 ulike programmer: Clay Mode (lerdueskyting), Game Mode (jaktprogram med naturlig lydgjengivelse), Tactical Mode (dynamisk sportsskyting).
 • DX5: 5 ulike programmer: Game Mode (jaktprogram med naturlig lydgjengivelse), Hunter Mode (jaktprogram med selektiv forsterkning), Wireless Comms (aktivering av telespole), Clay Mode (lerdueskyting, utendørs) og Range Mode (skyting, innendørs. Demper også ekko)
jaktpropper øreplugger jakt på tur i skog med rifle skyfritt og pent vær
aktive formstøpte ørepropper

Bestill time for øreavstøp

Våre spesialister står klare til å hjelpe deg.
Ring oss på 67 53 20 51 eller benytt vår online booking.


Ta kontakt

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.